Witam wszystkich...
mam do was pytanie. Posiadam octavie wersje drive z 2004 roku z silnikiem 1.9 TDI, ostatnio sobie kupilam do tego autka felgi 17-stki 7,0 ET 38, ktore mam zalozone na oponach 225/45/17. Czy wiecie moze ile atmosfer musi byc w tych oponach ? bo ja mam obecnie po 2.2 atmosfery na przod i tyl a i tak mam wrazenie ze jest za malo... nie jestem wyczynowym kierowca ani dalekobieznym ale wydaje mi sie ze cos jest nie tak poza tym srednie spalanie skacze mi nawet do 9l. na 100 :/
z gory dziekuje i pozdrawiam
wykaz cisnien masz na klapce wlewu paliwa 2,2 to taki standart ale np. znam osoby co maja np. 2,4 kwestia przyzywczajenia
od cisnienia zalezy przyczepnosc, scieranie opony rowniez
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
na klapie od wlewu paliwa mam tylko do max rozmiaru 205/65/R16 bodajże ... nio i tam jest ze przod i tyl na 2.2 przy mniejszej ilosci pasazerow i bagazu...
wiec jak mysliscie powinno byc wiecej w gumach 225/45/17 atmosfery??
ja na 17 mam 2,4 wszędzie, jeżeli auto Ci się dziwnie prowadzi to doszukiwał bym się tego w bardzo szerokiej oponie ( szxzególnie jak ktoś przesiada się z 190/65/15). Być może masz do wymiany jakieś element w zawieszeniu.
Proponuję przesiadkę na opony 205mm tylko fele chyba do wymiany. trochę jeździłem na 225 w aucie braciszka i dlatego do octy wybrałem najwęższe felgi i opony jekie można było dostać w rozmiarze 17.
Pozdrawiam
- No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk
Komentarz